Over mij


Hans Beeke werd op 3 november 1976 geboren te Kapelle (Zld). Reeds op jeugdige leeftijd bleek zijn muzikale aanleg en interesse voor het orgel, met de paplepel ingegoten door zijn vader Guus Beeke. Van hem kreeg hij orgelles uit het 1e leerboekje van Folk Dean in klavarskribo. Dit werd op 9-jarige leeftijd bekroond met het spelen van het Canonisch voorspel en Koraal over Psalm 84 van Jan Zwart. Door zelfstudie, een luisterend oor en, niet in de laatste plaats, de ontvangen gave van het orgelspelen, ontwikkelde hij zich verder tot wat hij nu is. Momenteel volgt hij (incidenteel) Interpretatie- en Technieklessen bij Hugo Bakker, organist van de Grote of Sint Maartenskerk te Zaltbommel.

Tot zijn tweeëntwintigste nam hij regelmatig deel aan orgelexcursies, georganiseerd door De Orgelvriend. Hierdoor kreeg hij de gelegenheid verschillende imposante orgels in Nederland te bespelen, waaronder de Martinikerk te Bolsward, Bovenkerk te Kampen, Grote Kerk te Zevenbergen en Dominicanenkerk te Zwolle. In de loop der jaren bespeelde hij nog meer monumentale orgels; het instrument dat op hem de meeste indruk maakte, is het orgel van de Grote of Sint Maartenskerk te Zaltbommel. Ook heeft hij als organist bijgedragen aan de ‘muzikale omlijsting’ van een Landelijke Orgeldag in de Nieuwe Kerk te Delft. Hans Beeke heeft als organist geen vaste betrekking. Wel wordt hij regelmatig gevraagd om kerk- en trouwdiensten te begeleiden.

Toen hij in augustus 1991 een orgelconcert van Klaas Jan Mulder bezocht in de Hervormde Kerk te Kapelle (Zld), werd de jonge Hans gegrepen door het inspirerende en bezielende orgelspel van deze grootmeester. Aan het eind van het programma, tijdens het luisteren naar een improvisatie over Psalm 108, ontstond bij hem de ambitie om zelf muziek te gaan schrijven. Zonder de illusie Mulder enigszins te kunnen evenaren, ging hij evenwel daarna vol enthousiasme hiermee aan de slag. Hierbij werd hij ook gestimuleerd door het fijngevoelige en imponerende orgelspel van de in Zeeland opklimmende organist Pieter Heykoop (toenmalig organist van Mannenkoor "Ethan" uit Yerseke). Echter de eerste krabbels belandden regelrecht in de prullenbak. Enkele jaren later werden de eerste serieuze bewerkingen toch aan het papier toevertrouwd, overigens uitsluitend voor eigen gebruik. In de daarop volgende jaren ontwikkelde hij zich meer en meer in de muziek. Daarnaast werd zijn muziekcollectie verder uitgebreid en ook zijn deze bewerkingen hier en daar bijgeschaafd.

Sinds 2012 is bij Hans de ambitie ontstaan deze in bladmuziek uit te geven. Uitgeverij Martin Muziek is bereid gevonden deze productie tot stand te brengen. De bladmuziek uitgave staat nog in de kinderschoenen en zal in de loop der tijd worden uitgebouwd door Hans Beeke Muziek, in samenwerking met Martin Muziek. Op dit moment zijn 3 uitgaven hiervan gereed. U kunt deze bestellen via de webshop van Hans Beeke Muziek.

Op 5 oktober 2013 heeft Hans Beeke meegewerkt aan de Orgel- en samenzangavond in de Grote Kerk te Gorinchem, georganiseerd door Martin Muziek, samen met 2 andere organisten, t.w. Joost Schellingerhout en Bastiaan Jan van Vliet.

Van 1999 t/m 2002 heeft Hans Beeke, als mede-samensteller, bijgedragen aan de totstandkoming van de uitgave van de boeken "Laat zang en spel" deel 1 en 2 van zijn vriend Adriaan van Belzen uit Barneveld. Dit zijn twee series 'portretten' van een aantal Nederlandse musici die door hen geïnterviewd zijn. Deze boeken zijn nog te bestellen.